Nieuws

Jongeren betrekken bij de energietransitie, hoe dan?!?

Wow, wat een opkomst! Met een diverse groep VIENsters en introducees zijn we dit vraagstuk ingedoken op het Provinciehuis Drenthe in Assen op 30 sept 2024. Naast VIEN leden bestond de groep uit verschillende jongeren die op uitnodiging mee waren gekomen. Wat fantastisch om te merken aan de sfeer en de inhoudelijke pressure cooker dat een diverse groep van leeftijd en gender echt een verschil maakt: iedereen ging terug naar huis met concrete acties en inspiratie om zelf mee aan de slag te gaan om meer jongeren te betrekken bij de energie vraagstukken van nu.

Dit event werd geweldig gehost door Provincie Drenthe, met een opening van Anna Pek en haar collega’s die ons meenamen in de verschillende onderwerpen waar de Provincie aan werkt binnen de energietransitie en als klapper een inspirerende keynote van gedeputeerde Willemien Meeuwissen. Willemien deelde haar eigen ervaringen, hoe komt je op de positie van gedeputeerde terecht en hoe kunnen we jongeren en vrouwen stimuleren te gaan voor een carriere met impact? Je hebt in elk geval lef en vertrouwen nodig, en iemand die je stimuleert om je hand op te steken en je bevestiging geeft van jouw kennis en kunde. Mooie inspiratie voor de meer senior deelnemers: wat doe jij zelf om jongeren te stimurelen en bevestiging te geven?

Na een netwerkdiner was het tijd om aan de slag te gaan. Chiara Surowietz van JongRegio liet zien wat er kan gebeuren als je jongeren wel betrekt en welke stappen JongRegio zet om jongeren vanuit de regio mee te laten praten. Robin Vosmeer nam ons vervolgens mee in een pressure cooker om concrete actiepunten te identificeren om jongeren beter te betrekken bij de thema’s ‘waterstof’, ‘zon, wind en wijkgerichte aanpak’, ‘energiecooperaties’, ‘netcongestie’ en ‘fossiel’. Als kwartiermaker JongRes Drenthe wilt Robin zaken op scherp zetten en de groep werd geprikkeld met een set vragen om precies dat te doen.

Dus, jongeren betrekken bij de energietransitie, hoe dan?!? Denk bijvoorbeeld aan diverse social media kanalen om meer bekendheid te geven aan de diverse thema’s. Of plaats zonnepanelen op een jeugdhonk en laat de jongeren mee profiteren van deze vorm van energie. Biedt toffe stageplekken aan waar jongeren echt een verschil kunnen maken, en denk dan gelijk na om een groep jongeren een plek te bieden in plaats een enkele jongere plaatsen in een grote groep meer senior medewerkers. Blijf heckatons organiseren, zo zijn veel ervaren mensen zelf in de energiewereld terecht gekomen. En zet simpelweg je deuren open voor activistische jongeren en laat ze meedenken met jouw uitdagingen.

Conclusie van een inspirerende avond: geef ruimte aan jongeren om hun mening te delen, er zit een wereld van kennis en inspiratie in deze groep die we echt nodig hebben om meer stappen te zetten in de energietransitie. Een diverse groep maakt het samenwerken ook een stuk leuker!